top of page
back4.jpg

Wyniki

Przeprowadzone badania, a w szczególnoƛci ich wyniki osiągnięte i potwierdzone na prototypowym urządzeniu doprowadziƂy do opracowania przez partnera Grupy Operacyjnej (spóƂkę 2Sons) technologii produkcji liofilizatów o podwyĆŒszonej czystoƛci mikrobiologicznej, która przebiega wedƂug  następującego schematu technologicznego: 

​

1. Faza wstępna

a) Komora liofilizatora jest czyszczona i dezynfekowana przy uĆŒyciu generatora ozonu oraz lampy UV.

b) UkƂad chƂodzenia póƂek i kondensera jest wƂączany dla osiągnięcia temperatur pozwalających rozpoczęcie zaƂadunku produktem tj. odpowiednio. WychƂodzenie ukƂadu - Uruchomienie agregatu chƂodniczego kondensera oraz ukƂadu obiegu glikolu w póƂkach komory liofilizatora.

c) Na tacach umieszczany jest produkt poddawany liofilizacji. Jego temperatura wynosi -24C, gruboƛć warstwy (w zaleĆŒnoƛci od produktu) w przedziale 8mm - 20mm.  Do czasu umieszczenia produktu w komorze liofilizatora, jest on przechowywany w warunkach chƂodniczych

d) Po osiągnięciu przez ukƂad grzania póƂek i kondensera temperatur nastawionych tace z produktem umieszczane są na póƂkach liofilizatora.

​

2. Faza liofilizacji

a) Po zamknięciu liofilizatora uruchamiana jest pompa próĆŒniowa, dla osiągnięcia w komorach urządzenia podciƛnienia

b) Do czasu osiągnięcia wymaganego ciƛnienia wartoƛć nastawionej docelowej temperatury temperatura póƂek i kondensera utrzymywana jest na staƂym poziomie ustawionym wedƂug wytycznych

c) Po osiągnięciu warunków ciƛnienia w komorze liofilizatora, docelowa temperatura póƂek zostaje ustawiona na wartoƛć docelową. Osiągnięcie tej temperatury odbywa się w kilku progach ustawianych i dostosowanych do produktów w zaleĆŒnoƛci od jego wƂaƛciwoƛci i formy (kostka, plastry, caƂy produkt).

d) proces przebiega w trybie automatycznym wedƂug zaprogramowanej receptury dobranej do produktu.

​

3. Faza oddziaƂywania promieniowaniem mikrofalowym

a)  Uruchomienie fazy naƛwietlania mikrofalami odbywa się w momencie wyznaczonym przeprowadzonymi badaniami .

b)  Schemat naƛwietlania - Intensywnoƛć, częstotliwoƛć, zaleĆŒny jest od produktu, jego wƂaƛciwoƛci i masy.

​

4. Faza zakoƄczenia procesu

ZakoƄczenie procesu, rozƂadowanie liofilizatora, pakowanie w ukƂadzie MAP lub próĆŒniowym i test detektorem metalu. UkƂad kondensera ustawiony na rozmraĆŒanie zgromadzonego lodu. 

 

Opracowano i wdroĆŒono do produkcji następujące produkty:

1) Mieszanka liofilizowanych owoców, oparta na owocach jagodowych.

Przeznaczona do bezpoƛredniego spoĆŒycia, jako dodatek do mleka, jogurtu, smoothie, musli, posypka do deserów, czy innych potraw.

2) Mieszanka liofilizowanych warzyw.

Przeznaczona do bezpoƛredniego spoĆŒycia, jako dodatek do mleka, jogurtu, smoothie, musli, jako posypka do innych potraw.

3) Mieszanka liofilizowanych owoców i warzyw, z dodatkiem nasion chia (szaƂwia hiszpaƄska).

Przeznaczona do bezpoƛredniego spoĆŒycia, jako dodatek do mleka, jogurtu, smoothie, musli, jako posypka do deserów, czy innych potraw.

4) Marchew liofilizowana - kostka 10x10 (produkt B2B w opakowaniach 1 i 2 kg)

5) Truskawka liofilizowana – talarki (produkt B2B w opakowaniach 1 i 2 kg)

bottom of page