„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
â
Operacja majÄ ca na celu opracowanie technologii pozyskania produktów procesu liofilizacji o zredukowanym poziomie zanieczyszczeĆ mikrobiologicznych, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
â
Planowane wyniki operacji: opracowanie i wdroĆŒenie innowacyjnych produktów w postaci liofilizowanych owoców i warzyw o dwa rzÄdy wyĆŒszym poziomie czystoĆci mikrobiologicznej, technologii produkcji tych wyrobów, która zakĆada wprowadzenie w etapie dosuszania oddziaĆywania mikrofal, a takĆŒe innowacyjnych metod organizacji produkcji jak równieĆŒ marketingu.
Wyniki
Przeprowadzone badania, a w szczególnoĆci ich wyniki osiÄ gniÄte i potwierdzone na prototypowym urzÄ dzeniu doprowadziĆy do opracowania przez partnera Grupy Operacyjnej (spóĆkÄ 2Sons) technologii produkcji liofilizatów o podwyĆŒszonej czystoĆci mikrobiologicznej, która przebiega wedĆug nastÄpujÄ cego schematu technologicznego:
â
1. Faza wstÄpna
a) Komora liofilizatora jest czyszczona i dezynfekowana przy uĆŒyciu generatora ozonu oraz lampy UV.
b) UkĆad chĆodzenia póĆek i kondensera jest wĆÄ czany dla osiÄ gniÄcia temperatur pozwalajÄ cych rozpoczÄcie zaĆadunku produktem tj. odpowiednio. WychĆodzenie ukĆadu - Uruchomienie agregatu chĆodniczego kondensera oraz ukĆadu obiegu glikolu w póĆkach komory liofilizatora.
c) Na tacach umieszczany jest produkt poddawany liofilizacji. Jego temperatura wynosi -24C, gruboĆÄ warstwy (w zaleĆŒnoĆci od produktu) w przedziale 8mm - 20mm. Do czasu umieszczenia produktu w komorze liofilizatora, jest on przechowywany w warunkach chĆodniczych
d) Po osiÄ gniÄciu przez ukĆad grzania póĆek i kondensera temperatur nastawionych tace z produktem umieszczane sÄ na póĆkach liofilizatora.
â
2. Faza liofilizacji
a) Po zamkniÄciu liofilizatora uruchamiana jest pompa próĆŒniowa, dla osiÄ gniÄcia w komorach urzÄ dzenia podciĆnienia
b) Do czasu osiÄ gniÄcia wymaganego ciĆnienia wartoĆÄ nastawionej docelowej temperatury temperatura póĆek i kondensera utrzymywana jest na staĆym poziomie ustawionym wedĆug wytycznych
c) Po osiÄ gniÄciu warunków ciĆnienia w komorze liofilizatora, docelowa temperatura póĆek zostaje ustawiona na wartoĆÄ docelowÄ . OsiÄ gniÄcie tej temperatury odbywa siÄ w kilku progach ustawianych i dostosowanych do produktów w zaleĆŒnoĆci od jego wĆaĆciwoĆci i formy (kostka, plastry, caĆy produkt).
d) proces przebiega w trybie automatycznym wedĆug zaprogramowanej receptury dobranej do produktu.
â
3. Faza oddziaĆywania promieniowaniem mikrofalowym
a) Uruchomienie fazy naĆwietlania mikrofalami odbywa siÄ w momencie wyznaczonym przeprowadzonymi badaniami .
b) Schemat naĆwietlania - IntensywnoĆÄ, czÄstotliwoĆÄ, zaleĆŒny jest od produktu, jego wĆaĆciwoĆci i masy.
â
4. Faza zakoĆczenia procesu
ZakoĆczenie procesu, rozĆadowanie liofilizatora, pakowanie w ukĆadzie MAP lub próĆŒniowym i test detektorem metalu. UkĆad kondensera ustawiony na rozmraĆŒanie zgromadzonego lodu.
Opracowano i wdroĆŒono do produkcji nastÄpujÄ ce produkty:
1) Mieszanka liofilizowanych owoców, oparta na owocach jagodowych.
Przeznaczona do bezpoĆredniego spoĆŒycia, jako dodatek do mleka, jogurtu, smoothie, musli, posypka do deserów, czy innych potraw.
2) Mieszanka liofilizowanych warzyw.
Przeznaczona do bezpoĆredniego spoĆŒycia, jako dodatek do mleka, jogurtu, smoothie, musli, jako posypka do innych potraw.
3) Mieszanka liofilizowanych owoców i warzyw, z dodatkiem nasion chia (szaĆwia hiszpaĆska).
Przeznaczona do bezpoĆredniego spoĆŒycia, jako dodatek do mleka, jogurtu, smoothie, musli, jako posypka do deserów, czy innych potraw.
4) Marchew liofilizowana - kostka 10x10 (produkt B2B w opakowaniach 1 i 2 kg)
5) Truskawka liofilizowana – talarki (produkt B2B w opakowaniach 1 i 2 kg)