„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
â
Operacja majÄ ca na celu opracowanie technologii pozyskania produktów procesu liofilizacji o zredukowanym poziomie zanieczyszczeĆ mikrobiologicznych, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
â
Planowane wyniki operacji: opracowanie i wdroĆŒenie innowacyjnych produktów w postaci liofilizowanych owoców i warzyw o dwa rzÄdy wyĆŒszym poziomie czystoĆci mikrobiologicznej, technologii produkcji tych wyrobów, która zakĆada wprowadzenie w etapie dosuszania oddziaĆywania mikrofal, a takĆŒe innowacyjnych metod organizacji produkcji jak równieĆŒ marketingu.
Data:
25 listopada 2021 roku.
â
TytuĆ:
Koniec Etapu IV operacji.
â
„W dniu 25 listopada 2021 roku zĆoĆŒony zostaĆ wniosek o pĆatnoĆÄ poĆredniÄ po zrealizowaniu Etapu IV operacji. W ramach etapu dokonano zapĆaty wynagrodzeĆ personelu badawczego, zakupiono surowce do badaĆ, zakupiono materiaĆy i podzespoĆy mechaniczne do budowy prototypu. W etapie IV kontynuowano badania wpĆywu naĆwietlania MW na przeĆŒywalnoĆÄ bakterii zarówno na podĆoĆŒach testowych, jak równieĆŒ na materiaĆach biologicznych - produktach rolnych uwzglÄdniajÄ c róĆŒne fazy procesu liofilizacji. Dodatkowo badano wpĆyw parametrów procesu liofilizacji materiaĆu na podatnoĆÄ absorpcji oddziaĆywania MW w trakcie procesu. W trakcie etapu IV zakupiono gĆówne elementy do budowy prototypu (komorÄ liofilizatora) i rozpoczÄto etap budowy konstrukcji prototypu, która bÄdzie kontynuowana w kolejnych etapach”.