„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
â
Operacja majÄ ca na celu opracowanie technologii pozyskania produktów procesu liofilizacji o zredukowanym poziomie zanieczyszczeĆ mikrobiologicznych, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
â
Planowane wyniki operacji: opracowanie i wdroĆŒenie innowacyjnych produktów w postaci liofilizowanych owoców i warzyw o dwa rzÄdy wyĆŒszym poziomie czystoĆci mikrobiologicznej, technologii produkcji tych wyrobów, która zakĆada wprowadzenie w etapie dosuszania oddziaĆywania mikrofal, a takĆŒe innowacyjnych metod organizacji produkcji jak równieĆŒ marketingu.
Data:
31 maja 2021 roku.
â
TytuĆ:
Faza trzecia projektu.
â
„Faza trzecia projektu: Zaprojektowano ukĆad chĆodniczy oraz kondeser wilgoci do ukĆadu prototypowego. Dokonano zakupu urzÄ dzeĆ chĆodniczych wedĆug przyjÄtych zaĆoĆŒeĆ. Zakupiono elektroniczny moduĆ generowania mikrofal z szerokim zakresem regulacji parametrów pracy. Przeprowadzono seriÄ liofilizacji produktów rolnych miÄdzy innymi : truskawka, malina i marchew. Dokonano badaĆ przeĆŒywalnoĆci bakterii po procesie liofilizacji. Dokonano naĆwietlaĆ liofilizatów odziaĆywaniem MW w celu okreĆlania poziomu naĆwietlania i przeĆŒywalnoĆci”.