top of page
back2.jpg

Cel projektu

Celem operacji jest opracowanie i wdroĆŒenie innowacyjnych produktów w postaci liofilizowanych owoców i warzyw o dwa rzędy wyĆŒszym poziomie czystoƛci mikrobiologicznej, technologii produkcji tych wyrobów, która zakƂada wprowadzenie w etapie dosuszania oddziaƂywania mikrofal, a takĆŒe innowacyjnych metod organizacji produkcji jak równieĆŒ marketingu.

 

Utrzymanie wƂaƛciwego poziomu bezpieczeƄstwa zdrowotnego ƛrodków spoĆŒywczych przy jednoczesnym zachowaniu wysokiego poziomu wartoƛci odĆŒywczych, czy organoleptycznych, jest kluczowym zagadnieniem przy produkcji ĆŒywnoƛci. Przedmiotowa operacja zakƂada modyfikację procesu liofilizacji w celu poprawy czystoƛci mikrobiologicznej utrwalanych tą metodą produktów.

​

Istotną cechą obecnie znanego procesu liofilizacji jest zachowanie ĆŒywotnoƛci utrwalanych tą metodą mikroorganizmów. PowyĆŒsze sprawia, ĆŒe proces ten doskonale się sprawdza np. dla utrwalenia niektórych skƂadników ĆŒywnoƛci (np. liofilizowane ĆŒywe kultury). Poddane liofilizacji mikroorganizmy mogą przeĆŒywać, jednak nie namnaĆŒają się w wysuszonym tą metodą produkcie i nie powodują jego zepsucia. Ograniczenie czynnoƛci ĆŒyciowych (produkcji metabolitów, rozmnaĆŒania) następuje ze względu na niska dostępnoƛć wody.

 

O ile dla niektórych produktów cecha związana z duĆŒÄ… przeĆŒywalnoƛcią mikroorganizmów stanowi ogromna zaletę to dla innych jest to wada.

 

Operacja ma więc na celu rozwój technologii liofilizacji, która dzięki zastosowaniu mikrofal w koƄcowym etapie dosuszania umoĆŒliwi uzyskanie owoców i warzyw liofilizowanych o duĆŒym poziomie czystoƛci mikrobiologicznej, bez podnoszenia temperatury obróbki. Rezultaty te istotne będą zarówno dla branĆŒy przetwórczej (np. produkcja jogurtów owocowych), jak i dla produktów przeznaczonych do bezpoƛredniego spoĆŒycia.

 

Wartoƛć przyznanej pomocy: 998 305,00 zƂotych.

bottom of page