„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
â
Operacja majÄ ca na celu opracowanie technologii pozyskania produktów procesu liofilizacji o zredukowanym poziomie zanieczyszczeĆ mikrobiologicznych, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
â
Planowane wyniki operacji: opracowanie i wdroĆŒenie innowacyjnych produktów w postaci liofilizowanych owoców i warzyw o dwa rzÄdy wyĆŒszym poziomie czystoĆci mikrobiologicznej, technologii produkcji tych wyrobów, która zakĆada wprowadzenie w etapie dosuszania oddziaĆywania mikrofal, a takĆŒe innowacyjnych metod organizacji produkcji jak równieĆŒ marketingu.
Cel projektu
Celem operacji jest opracowanie i wdroĆŒenie innowacyjnych produktów w postaci liofilizowanych owoców i warzyw o dwa rzÄdy wyĆŒszym poziomie czystoĆci mikrobiologicznej, technologii produkcji tych wyrobów, która zakĆada wprowadzenie w etapie dosuszania oddziaĆywania mikrofal, a takĆŒe innowacyjnych metod organizacji produkcji jak równieĆŒ marketingu.
Utrzymanie wĆaĆciwego poziomu bezpieczeĆstwa zdrowotnego Ćrodków spoĆŒywczych przy jednoczesnym zachowaniu wysokiego poziomu wartoĆci odĆŒywczych, czy organoleptycznych, jest kluczowym zagadnieniem przy produkcji ĆŒywnoĆci. Przedmiotowa operacja zakĆada modyfikacjÄ procesu liofilizacji w celu poprawy czystoĆci mikrobiologicznej utrwalanych tÄ metodÄ produktów.
â
IstotnÄ cechÄ obecnie znanego procesu liofilizacji jest zachowanie ĆŒywotnoĆci utrwalanych tÄ metodÄ mikroorganizmów. PowyĆŒsze sprawia, ĆŒe proces ten doskonale siÄ sprawdza np. dla utrwalenia niektórych skĆadników ĆŒywnoĆci (np. liofilizowane ĆŒywe kultury). Poddane liofilizacji mikroorganizmy mogÄ przeĆŒywaÄ, jednak nie namnaĆŒajÄ siÄ w wysuszonym tÄ metodÄ produkcie i nie powodujÄ jego zepsucia. Ograniczenie czynnoĆci ĆŒyciowych (produkcji metabolitów, rozmnaĆŒania) nastÄpuje ze wzglÄdu na niska dostÄpnoĆÄ wody.
O ile dla niektórych produktów cecha zwiÄ zana z duĆŒÄ przeĆŒywalnoĆciÄ mikroorganizmów stanowi ogromna zaletÄ to dla innych jest to wada.
Operacja ma wiÄc na celu rozwój technologii liofilizacji, która dziÄki zastosowaniu mikrofal w koĆcowym etapie dosuszania umoĆŒliwi uzyskanie owoców i warzyw liofilizowanych o duĆŒym poziomie czystoĆci mikrobiologicznej, bez podnoszenia temperatury obróbki. Rezultaty te istotne bÄdÄ zarówno dla branĆŒy przetwórczej (np. produkcja jogurtów owocowych), jak i dla produktów przeznaczonych do bezpoĆredniego spoĆŒycia.
WartoĆÄ przyznanej pomocy: 998 305,00 zĆotych.